Властимир Вуковић: Зашто је NLB Банка прави избор за пољопривреднике?

NLB Банка Београд одобрава пољопривредницима кредите из програма Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Кредити из овог програма намењени су развоју сточарства, ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, инвестиционим улагањима у пољопривредну механизацију и опрему и набавци хране за животиње. На тему кредита и пословања NLB Банке, ексклузивно за Домаћинску кућу, разговарали смо са Властимиром Вуковићем , чланом Извршног одбора NLB Банке.

Лого банке, илустрација
Лого банке, илустрација

Шта бисте издвојили као производе и услуге банке који су се показали као пун погодак?

– За NLB Банку, сарадња са пољопривредницима је један од стратешких фокуса у пословању и свакако сегмент коме посвећујемо посебну пажњу. Домаћини из Србије у нашој банци могу да нађу решење за све финансијске потребе свог газдинства, од пакета рачуна, платних картица, до повољних модела кредитирања прилагођених различитим потребама пољопривредника. Ипак, ако треба да одаберем шта је то што се показало као пун погодак, истакао бих пре концепт сарадње него конкретан производ или услугу. Наиме, свесни чињенице да наши клијенти пољопривредници живе у регијама које су удаљене од градских центара у којима се налазе и пословнице банака, одлучили смо да са њима сарађујемо тамо где смо им најпотребнији – на њиховим газдинствима. Уз то, у нашем агро тиму су људи који или и сами потичу из породица које се баве пољопривредом или имају образовање из те области, па добро познају специфичности пољопривредне производње, што је све допринело да наш концепт NLB НА ПОЉУ да одличне резултате.

Колико сте задовољни постигнутим резултатима у прошлој години?

Протеклих година бележимо константан раст у свим сегментима чиме смо свакако задовољни, а посебно смо поносни на резултате у агро бизнису. Клијенти који се баве агро бизнисом нас све више препознају као поузданог партнера на дуге стазе у реализацији свих планова за своје газдинство.Доказ тога је да смо у односу на тржиште, које је и ове године имало двоцифрен раст, порасли скоро 4 пута више. Ово поверење које нам је указано за нас је част, али и обавеза да сваке године будемо још бољи и поузданији партнер нашим клијентима.

Колико сте активни у реализацији програма субвенција Министарства пољопривреде?

Од тренутка када смо започели интензивну сарадњу са сектором пољопривреде, укључивали смо се у све програме субвенција Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства. Сматрамо да је тај тип подршка од изузетно великог значаја јер само уз нове инвестиције газдинства могу да расту и развијају се. Кредити са субвенционисаним каматама омогућавају пољопривредницима да дођу до изузетно повољних извора финансирања и за нас, као банку која тако активно сарађује са пољопривредницима, за нас је било природно да им у томе помогнемо, а да са друге стране будемо активан партнер Министарству у тежњи да што ефикасније реализује овај програм од круцијалног значаја за српску пољопривреду. Поносан сам на то што смо крајем године од стране Удружења новинара за пољопривреду Агропресс препознати као најактивнија банка у реализацији субвенционисаних кредита и захваљујући томе добили признање за допринос развоју агро бизниса.

Доста улажете у аграр, и шта је по Вама најисплативије у пољопривреди?

– Тешко је рећи шта је најисплативије у пољопривреди, јер свака регија има неке специфичности које условљавају тип производње који даје најбоље резултате. Пре свега, у зависности од типа терена, хемијских и механичких карактеристика земљишта, пољопривредници се опредељују за тип производње,избор култура, односно пасмина које ће гајити. Исплативост зависи и од постојања инфраструктуре за подршка пољопривредницима, посебно када говоримо о могућностима за пласман производа, било на слободном локалном тржишту, било кроз организован откуп. У сваком случају, важно је пратити реч струке и трендове када је у питању кретање цена на локалном и светском тржишту хране.

Колико сте до сада имали клијената, из којих крајева их је највише?

– Број пољопривредника који нам указују поверење расте из године у годину и данас NLB агро породицу чини око 11 хиљада српских домаћина. Великим делом су они из крајева у којима су наше пословнице, али захваљујући концепту NLB НА ПОЉУ, који подразумева сарадњу која се реализује тако што наши агро саветници долазе на сама газдинства, као и дигитализацији која и у овом сегменту постаје све значајнија, како у смислу комуникације дигиталним каналима, тако и кроз могућност подношења захтева за поједине производе путем интернета, географски моменат више не игра готово никакву улогу.

Које су повољности за НЛБ Агро онлине кредите, и ко може да поднесе?

– У NLB Банци, пољопривредници преко интернета могу да аплицирају за све типове финансирања. На располагању су им модели кредитирања намењени свим потребама њиховог газдинства, од набавке репроматеријала, до инвестирања у нову механизацију, објекте, куповину земљишта. Могу да се определе за краткорочне кредите за обртна средства са периодом отплате до 12 месеци у динарима или еврима, неки од дугорочних кредита за инвестиције, а за обезбеђивање дневне ликвидности ту је И дозвољено прекорачење по рачуну. Имајући у виду специфичности и сезоналност пољопривредне производње, обезбедили смо флексибилне моделе отплате, у месечним, тромесечним или шестомесечним ануитетима, а кредит је могуће вратити и ођедном, након 12 месеци, у зависности од динамике прилива средстава. Када се клијент пријави за било који од кредитних производа путем интернета, наш агро саветник ће га контактирати у најкраћем року, заказати састанак на његовом газдинству. Уколико клијент испуњава потребне услове, кредит ће бити одобрен у року од неколико дана, по врло једноставној процедури и уз комплетну подршку агро саветника. Да би аплицирао за кредит, клијент мора да има регистровано пољопривредно газдинство које је у активном статус бар две године.

Који су ваши планови за 2019. години? На које услуге ће те ставити акценат?

– Оно што засигурно могу да кажем јесте да настављамо са стратегијом амбициозног раста на већ започетим пројектима. Наставићемо да унапређујемо понуду производа и услуга за агро сегмент, са посебним акцентом на могућност сарадње путем дигиталних канала. Сматрамо да је то будућност јер пољопривредницима на тај начин штедимо и време и новац које би морали да потроше уколико би морали да дођу у експозитуру сваки пут када треба да заврше неки посао са банком.

Подсетио да НЛБ Банка већ осму годину за редом организује конкурс за избор најбољих пројеката у области органске производње, на коме ће три произвођача и ове године бити награђена са укупно милион и по динара. На овај начин, желимо да подржимо органску као одрживу производњу усмерену на очување земљишта и здравља људи, јер земљу нисмо наследили од предака, већ позајмили од потомака.

Извор: Домаћинска кућа, пише: Светлана Ковачевић

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: