Ukusno

Zaboravljena niška delicija – gologlavnik, pita koja priča priču

Pita, ilustracija, foto: pixabay.com

Mali broj ljudi danas zna za gologlavnik ili gologlavku, staro niško jelo koje se nekada često pripremalo u domaćinstvima juga Srbije. Ova specifična vrsta proje pravi se sa zeljem ili spanaćem, a ono što je izdvaja jeste način pripreme – fil ostaje sakriven unutar testa, zbog čega se odozgo čini „gola“, pa je tako i dobila ime.

Danas su domaćice pojednostavile recept, pa često sve sastojke pomešaju i peku zajedno, ali to više nije pravi gologlavnik. Prava verzija se sprema pažljivo i u nekoliko koraka, baš kao što su to radile naše bake.

Kako se priprema tradicionalni gologlavnik?

Za fil se koristi oprano i iseckano zelje koje se posoli i ostavi da odstoji kako bi otpustilo višak tečnosti. Nakon toga se zelje ručno „pretrlja“, odnosno cedi kako bi se uklonila gorčina. U tako pripremljeno zelje dodaje se belance, čaša kiselog mleka i po želji jedno jaje, a zatim se fil ostavi sa strane.

Testo se priprema u posebnoj posudi – u razmućeno žumance dodaju se dve šolje mleka, dve šolje ulja, malo sode bikarbone ili praška za pecivo i dovoljno prosenog brašna da se dobije gusto, ali tečno testo. Neki dodaju i kombinaciju običnog i prosenog brašna za bogatiju strukturu.

U dobro podmazanu tepsiju, najbolje zemljanu, prvo se sipa sloj testa, zatim se pažljivo dodaje fil, a na kraju još jedan sloj testa. Peče se u zagrejanoj rerni ili, tradicionalno, pod sačem. Služi se toplo, uz kiselo mleko ili pavlaku, kao što se nekada jelo u niškim domaćinstvima.

Ovaj specijalitet, koji nosi duh starih vremena, polako se vraća na trpeze i osvaja nove generacije ljubitelja autentičnih ukusa juga Srbije. Ako još niste probali gologlavnik, sada je pravo vreme da ga pripremite i uživate u ukusu koji priča priču o prošlim vremenima!

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Bravo Srbijo!

Srpska lepinja 29. na svetskoj listi najboljih hlebova

Za pohvalu

Svrljig ove godine ponovo domaćin manifestacije ‚‚Zeleni oktobar“

Kraj bogat vodom

Izvor „vode za stomak“ u Popšici – prirodni lek i čudo koje ne presušuje

Hronika

Dečak (13) pronađen bez svesti u parku u Nišu, u toku istrage okolnosti