Обавештење

Наградни литерарни конкурс министарстава одбране и просвете

Илустрација, папир и хемијска, pixabay.com

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић потписали су данас Споразум о организовању наградног литерарног конкурса за ученике гимназија и средњих школа у Републици Србији.

Илустрација, папир и хемијска, pixabay.com
Илустрација, папир и хемијска, pixabay.com

Ради приближавања традиционалних националних вредности, ученици свих гимназија и средњих школа имаће прилику да од 1. септембра до 4. децембра литерарним радом о теми „Момчило Гаврић – мали јунак Великог рата” конкуришу за вредне награде које је припремило Министарство одбране.

Вучевић је у обраћању присутнима у Великој ратној сали Старог Генералштаба истакао да је велика част за Министарство одбране да може да буде партнер Министарству просвете у контексту јачања патриотских осећања наших ђака.

Претходне две године министарства су сарађивала кроз акцију „Наш војник, наш херој”, такође кроз литерарни конкурс, подсетио је он и додао да је овај пут тематски прецизније одређен задатак, односно позив за ђаке гимназија и средњих школа.

Потпредседник Владе је изразио уверење да ће средњошколци и гимназијалци имати добру инспирацију, да ће понудити своје литерарне способности и креативности у најбољем светлу и да они који буду оцењивали радове неће имати лак задатак.

Надам се да ћемо ми извући поуке, не само у односу на наше јунаке и јуначка дела и тај поносни део историје, већ и на оно што нас није красило, а тиче се конкретно Момчила Гаврића, према коме смо се огрешили, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, тог истог Момчила Гаврића, најмлађег поднаредника, јунака Великог рата, после смо заборавили, хапсили, прогањали, неколико пута изводили пред стрељачки вод, од исте или неке друге државе, али са истим народом.

Он је поручио представницима Министарства просвете да рачунају на Министарство одбране кад год буду хтели да чувају традиционалне вредности нашег народа у оквиру система просвете, јер само народи који чувају свој идентитет имају шансу за опстанак у будућности.

Ђукић Дејановић је изразила задовољство тиме што је наведени споразум данас потписан, оценивши да два министарства имају изванредну сарадњу.

Министарка је напоменула да је у последњих пет година 93 одсто средњих школа прихватило сугестију да се о одбрани говори кроз предметну наставу и да су резултати очити.

Конкурс који организујемо, како је истакла, посвећен је „малом јунаку Великог рата” Момчилу Гаврићу, који је имао само осам година када је са нашом војском у Првом светском рату прешао Албанију и дошао на Крф.

Његова личност требало би стимулативно да делује на сву децу, на све ученике средњих школа и гимназија, који и те како имају дара да литерарно покажу својства која је овај мали дечак умео да негује као дете, уз српске војнике, објаснила је Ђукић Дејановић.

Потписивању Споразума присуствовали су вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, шефови Кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, посебни саветник и шеф Кабинета министра просвете Ђорђе Ђоковић, помоћник министра просвете за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Милош Благојевић и посебни саветник министра просвете Миодраг Миловановић.

Извор: Влада Србије

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom