Медијана

Археолошко налазиште Медијана у Нишу: Прозор кроз римски лук

налазиште МЕДИЈАНА

Археолошко налазиште Медијана у Нишу представља прекрасну руину која осветљава живот у временима Римског царства. Ово налазиште пружа увид у богату историју Ниша и културу Римског друштва.  

Археолошко налазиште Медијана, фото: јутјуб линк
Археолошко налазиште Медијана, фото: јутјуб линк

Медијана је антички град који је датирао из Римског периода. Овај град је имао значајну улогу као резиденцијално место за цара Константина Великог, који је рођен у Нишу. Медијана је била важан центар у тога времена.

Останци Медијане су уклапани у земљиште и укажују на структуре као што су виле, терме, купатила и баште. Царска вила је најважнија градија на овом налазишту, а овде се могу видети остаци просторија које су некада биле величанствене.

Медијана се истиче због изузетних мозаика који су сведоци о вештини и уметности Римљана. Ови мозаици приказују различите сцене из свакодневног живота, митолошке приче и природне мотиве.

Археолошко налазиште Медијана, фото: јутјуб линк
Археолошко налазиште Медијана, фото: јутјуб линк

Покрај археолошких раскида, налазиште Медијана има и свој Археолошки музеј. Овде се налази велики број налаза пронађених на овом подручју, укључујући керамику, статуе, монете и остале артефакте.

Медијана представља изузетно важну туристичку дестинацију у Нишу. Бројни посетиоци долазе да истраже ово археолошко налазиште и упознају се са дубоком историјом града и региона.

Археолошко налазиште Медијана у Нишу пружа увид у античку прошлост и културу Римског друштва. Мозаици, архитектура и артефакти оживљавају времена која су прошла, а Медијана постаје непрекидни прозор у свет Римског царства и богатства наслеђа које је оставило.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom