Мало о туризму

Планина Селичевица – скривени драгуљ природе

Селичевица, путоказ, фото: јутјуб видео, канал: Аца Јован Крстић

Селичевица је планина која се налази недалеко од Ниша. Припада моравској навлаци  и убраја се у Родопске планине, односно планине Српско-македонске масе.

Селичевица, путоказ, фото: јутјуб видео, канал: Аца Јован Крстић
Селичевица, путоказ, фото: јутјуб видео, канал: Аца Јован Крстић

Планина Селичевица, смештена у Србији, представља природно благо које нуди импресивне пејзаже, богату флору и фауну, и мноштво активности за љубитеље природе. У овом чланку, истражујемо карактеристике, атракције и могућности које планина Селичевица пружа посетиоцима.

Географске карактеристике

Планина Селичевица је део ширег Старопланинског масива и простире се на територији која обухвата више општина. Њена надморска висина варира, нудећи разноврсне планинарске стазе и панораме.

Соколов камен, фото: јутјуб видео, канал: Аца Јован Крстић
Соколов камен, фото: јутјуб видео, канал: Аца Јован Крстић

Природна лепота:

Селичевица је позната по својим очаравајућим пејзажима који укључују густе шуме, пашњаке и речне долине. Различити видиковци пружају спектакуларне погледе на околне пределе.

Ова планина је дом многих биљних и животињских врста. Разноликост екосистема обезбеђује станиште за многе ендемске и заштићене врсте.

Атракције и активности:

Селичевица нуди бројне планинарске стазе које се прилагођавају различитим нивоима искуства. Посетиоци могу истражити нетакнуту природу и уживати у планинским пејзажима. Осим планинарења, посетиоци могу уживати у активностима попут бициклизма, трчања, вожње коња и пикника.

Планина Селичевица је популарна дестинација за лов и риболов, пружајући прилику за уживање у спортским активностима у природном окружењу.

За оне који су заинтересовани за природне науке, могуће су едукативне туре и програми који пружају дубље разумевање природних процеса и екосистема.

Планина Селичевица има велики еколошки значај, стога је важно да посетиоци буду одговорни према окружењу. Одлагање смећа, поштовање заштићених подручја и биљака, и одржавање стаза кључно је за очување природне лепоте планине.

Планина Селичевица представља изванредно природно станиште које нуди разноврсне могућности за рекреацију, истраживање и опуштање. Њена неоткривена лепота и разноликост чине је драгуљем природе који вреди посетити и очувати за будуће генерације.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom