ПОЗНАТЕ НИШЛИЈЕ: Андрија Живковић фудбалер и репрезентативац

Андрија Живковић (Ниш, 11. јул 1996) је српски фудбалер и репрезентативац који тренутно игра за ПАОК.

Андрија Живковић, фото: Јутубе видео, Спорт клуб канал
Андрија Живковић, фото: Јутубе видео, Спорт клуб канал

Живковић је наступао за ФК Национал из Ниша а ту је његов таленат брзо запажен од стране скаутске службе београдског Партизана, па се већ као млађи пионир преселио у „црно-белу“ академију у Земуну.

За сениорски тим Партизана дебитовао је 28. априла 2013. на мечу против Новог Пазара, а свој првенац у црно-белом дресу постигао је 25. августа исте године против Радничког из Крагујевца. Свој европски деби имао је 29. септембра 2013. у поразу свог тима против швајцарског Туна (0:3), у плеј-офу за УЕФА лигу Европе.

У избору Заједнице суперлигаша Живковић је проглашен за најбољег младог играча јесењег дела шампионата Србије у сезони 2013/14. Жири који је донео ову одлуку чинили су шефови стручних штабова свих 16 тимова који наступају у Суперлиги.

Дана 1. марта 2014. на утакмици против нишког Радничког (2:1) постао је најмлађи капитен у историји клуба са само 17 година, седам месеци и 18 дана старости, па је још једним поводом ушао у анале фудбалског клуба Партизан.

У сезони 2014/15. са Партизаном је освојио шампионску титулу, а потом му је замало измакао пласман у елиминациону фазу УЕФА Лиге Европе.

Последњих шест месеци уговора са Партизаном био је у немилости управе јер није хтео да продужи уговор с црно-белима. Одстрањен је из првог тима и пребачен у Телеоптик, у којем је остао до 30. јуна 2016, када му је и званично истекао уговор са Партизаном.

Живковић је 5. јула 2016. потписао петогодишњи уговор са лисабонском Бенфиком, која је за његов потпис платила између 4 и 5 милиона евра.  Црно-бели су од португалског клуба добили само новац који им следује на основу прописа ФИФА из фонда солидарности. У сезони 2016/17. са Бенфиком освојио титулу првака Португалије и Суперкуп.

У децембру 2012. тадашњи селектор Србије Синиша Михајловић намеравао је да га позове у А тим за меч против Ирака, који је накнадно отказан. Није имао среће да дебитује ни против Велса (3:0) у септембру 2013. због проблема с визом за Уједињено Краљевство.

Коначно, дебитовао је 11. октобра 2013. за сениорску репрезентацију Србије са само 17 година и 92 дана на опроштају Дејана Станковића против Јапана (2:0) у Новом Саду, чиме је оборио рекорд Митра Мркеле и постао најмлађи репрезентативац у историји националног тима.

У јуну 2015. по општој оцени био је најбољи играч Светског омладинског првенства на Новом Зеланду, на коме је репрезентација Србије постала шампион света.

Текст: Википедија

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom