АРХЕОЛОЗИМА КЛЕЦАЛА КОЛЕНА! Исусов гроб први пут отворен након два века! (ВИДЕО)

20221003_235405

Отварање гроба Исуса Христа сматра се једним од најважнијих догађаја у новијој историји!

Гроб Исуса Христа у цркви „Светог гроба“ у Јерусалиму већ деценијама од распадања штити метална конструкција, која притеже мраморне блокове нагрижене од временских неприлика и утицаја ходочасника и туриста. Више од два века био је потпуно запечаћен, а онда су га први пут научници отворили пре шест година.

Foto: Nacionalna Geografija, jutjub/printskrin

Хришћанске заједнице у Светој Земљи неколико месеци пре тога започеле су обновом тешко оштећеног Исусовог вечног места.

Према веровању, тело Исуса Христа положено је 33. године испод стене која се налази у овој светињи.

Мраморна плоча која прекрива гроб је била склоњена на три дана због обнове и археолошке анализе. То је било први пут да је померена од најмање 1810. године, када су спроведени последњи радови због пожара у базилици, а можда и раније, рекао је отац Самуел Агхојан из Јерменске цркве.

За обнову су били задужени грчки стручњаци, а цео процес за потребе документарног филма снимала је Национална Географија.Исусова слика може се видети у уском делу простора, испод склоњене плоче. Пронађени су бројни материјали који су прослеђени на даљу детаљну анализу.
Отварање гроба омогући ће стручњацима јединствену прилику да испитају оригиналну подлогу најсветијег места хришћанства – истакли су тада археолози у медијима.

Радове су финансирале три главне хриршћанске деноминације које управљају базиликом Светог гроба (католици, православци, јерменски хришћани).
Морам признати да су ми клецала колена када је плоча померана – истакао је тада Фред Хиберт, стални археолог Националне Географије

 

Извор: Still

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja