Србија и Албанија праве највеће економске искораке у историји

србија албанија

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић поручио је данас у Тирани да је „Отворени Балкан“ најбољи пројекат који се појавио у Југоисточној Европи у последњих тридесет година осмишљен да окупи све земље региона око онога што нас спаја – тржиште, културно и историјско наслеђе и јединствен животни простор.

Србија - Албанија, фото: Pixabay
Србија – Албанија, фото: Pixabay

Момировић је истакао након састанка са министарком инфраструктуре и енергетике у Влади Албаније Белиндом Балуку, уочи сутрашњег Самита о путевима Западног Балкана 2022. године који ће се одржати у Тирани, да уз лидерство Александра Вучића и Едија Раме, Србија и Албанија имају прилику да направе највеће економске искораке у својој историји.

Министар је указао на то да се свако повезивање између држава пре свега односи на инфраструктуру, односно на друмски, железнички и ваздушни саобраћај.

Данас имамо редовну ваздушну комуникацију између Београда и Тиране и свакодневно на тој релацији реализују се два лета, рекао је министар.

Он је додао да је један од пројеката који ће бити представљен на конференцији о Западном Балкану и реконструкција и модернизација пруге Београд-Бар.

Приликом реконструкције пруге Београд-Бар план нам је да одвојимо један крак и да повежемо и Скадар и Тирану са том стратешки важном пругом за Републику Србију и на тај начин додатно је ојачамо. Свакодневно, све више људи путује из Албаније у Србију, као и обрнуто, и та путна комуникација ће само расти. Србија и Албанија иду напред и нећемо се зауставити на томе, навео је он.

Момировић ће у наставку дана у Тирани одржати и билатералне састанке са министром комуникација и промета БиХ Војином Митровићем, и потпредседником Владе Црне Горе и министром капиталних инвестиција Ервином Ибрахимовићем.

Самит о путевима Западног Балкана 2022. године у организацији Сталног секретаријата Tранспортне заједнице, Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) са називом „Обликовање будућности: сигурни, паметни и одрживи путеви“, одржаће се у Тирани, у уторак, 7. јуна.

Самит о путевима окупиће партнере из Југоисточне Европе и високе званичнике задужене за саобраћај, представнике земаља чланица ЕУ, регионалних институција и међународних организација.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom