Vojska Srbije značajan faktor odvraćanja

vojska srbije

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su sinoć Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022“ u vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Vojska i policija, foto: Marko Miladinović
Vojska i policija, foto: Marko Miladinović

Vežba ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima pokazala je odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i sadejstvo jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO i specijalnih jedinica u odgovoru na izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje.

Vučić je po završetku vežbe poručio da je Vojska Srbije danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i da je naša snaga značajan odvraćajući faktor za sve one koji bi želeli da ugroze bezbednost, slobodu i mir građana Srbije.

On je ocenio da naša vojska pravi korake najvećeg napretka u regionu Balkana, dodajući da je tokom izvođenja vežbe moglo da se vidi koliko je toga promenjeno, što potvrđuju i ove vežbe u noćnim uslovima jer pokazuju razliku između ozbiljne vojske i one koja to nije.

Vučić je istakao da ćemo morati dalje da jačamo helikopterske jedinice i da ulažemo u bespilotne letelice – dronove, pri čemu je najavio da će država do juna nabaviti nove „francuske naočare“ za noćno osmatranje za pilote helikoptera.

Na vežbi je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, pri čemu je angažovano više od 100 vrsta borbene tehnike, od čega je značajan deo sredstava iz domaćeg razvoja.

Vojska Srbije prikazala je dejstvo novouvedenog protivoklopnog raketnog sistema „kornet em“, koji poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra na daljinama do 8.000 metara.

Detaljnije informacije o pomenutoj vežbi mogu se pronaći ovde.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom