EBRD investirala pola milijarde evra u Srbiji tokom 2021

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je tokom 2021. godine u Srbiji investirala pola milijarde evra, a ukupne investicije te banke u našoj zemlji do danas dostigle su 7,1 milijarda evra.

Ilustracija, EBRD, foto EBRD
Ilustracija, EBRD, foto EBRD

Navodi se da je oko 40 odsto investicija prošle godine bilo u projekte u oblasti ekološke infrastrukture, prelazak na čistije izvore energije, cirkularnu ekonomiju i energetsku efikasnost.

Regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli izjavio je da prošlogodišnji rezultati dokazuju posvećenost da se pomogne Srbiji u tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

„Nastavljamo da radimo sa partnerima iz javnog i privatnog sektora na investicijama u održivu infrastrukturu i jačanje konkurentnosti zemlje“, istakao je on.

EBRD je ukazala na značaj podrške velikom regionalnom programu upravljanja otpadom, koji ima za cilj izgradnju sanitarnih deponija i povećanje stope reciklaže u zemlji.

Navodi se da je investirano i u infrastrukturu za širokopojasni internet u ruralnim područjima i unapređenje sistema za navodnjavanje u Vojvodini.

Dodaje se da je nivou gradova Banka finansirala poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada u Beogradu, kupovinu električnih autobusa u Novom Sadu i dekarbonizaciju daljinskog grejanja u Kragujevcu preko ugradnje novih kotlova.

„Većina finansiranja EBRD-a u Srbiji je bila namenjena privatnom sektoru i prvenstveno plasirana preko lokalnih banaka, uključujući finansiranje investicija malih i srednjih preduzeća u trgovanje i zelene tehnologije, kreditne linije za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i namenske kreditne linije za žene preduzetnice“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, RTV

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama

Nova godina

Spektakularni novogodišnji doček u Nišu: Viki i Boban Zdravković

Dobra vest

Potpisan sporazum o finansiranju radova za završetak crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu