Bespovratna sredstva za inovativna preduzeća – Srbija i Evropska unija za inovacije

Sinergijski efekat nastao iz partnerstva Republike Srbije i Evropske unije daje ključni podsticaj finansiranju inovacija u Srbiji i jačanju veza između istraživačkog i privatnog sektora, zaključeno je na skupu u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Ilustracija, zastava EU, foto: Piksabaj
Ilustracija, zastava EU, foto: Piksabaj

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije objavio je danas novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija srpskih preduzeća. Javni poziv vredan 9 miliona evra je deo zajedničkog ulaganja Srbije i EU kroz projekat „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP“, čija ukupna vrednost iznosi 20 miliona evra.

Ovom prlikom, održan je događaj „Srbija i Evropska unija za inovacije“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu prisutnima su se obratili predstavnici Vlade Srbije, institucija i diplomatskog kora.

Zastava Srbije, foto: pixabay.com
Zastava Srbije, foto: pixabay.com

„Nauka i inovacije su ključne za konkurentnost i razvoj. Samo su nauka i inovacije tokom istorije civilizaciju gurale napred. Zbog toga, Srbija kontinuirano radi unapređivanju sistema za nauku i istraživanje. Ovaj sistem je takav da, s jedne strane obezbeđuje egzistencijalnu izvesnost za naučnike, a s druge strane sama istraživanja se finansiraju posebno, putem dva državna fonda (Fonda za inovacionu delatnost i Fonda za nauku), kroz koje nastojimo da podržimo kvalitetne projekte koji će doprineti razvoju nauke, ali ne radi razvoje same nauke, već radi njene praktične primene u svakodnevnom životu,“ istakao je prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Od 2001. godine EU je izdvojila više od 250 miliona evra za projekte koji su imali za cilj poboljšanje i jačanje raznih sektora srpske privrede, naročito sektora malih i srednjih preduzeća, koji predstavlja izuzetno značajan sektor u procesu razvijanja tržišne privrede Srbije, kao i doprinosu procesu evropskih integracija Srbije. Ukupno je 41 milion evra dodeljen samo za finansiranje inovacija, nauke i tehnologije.

Ambasador Žiofre je naglasio ukazao na mogućnosti za mlade inovatore u Srbiji: „Finansirali smo 137 projekata u raznim sektorima i već smo rezervisali dodatna sredstva tako da će naša buduća izdvajanja skočiti na impresivnih 46,8 miliona evra za bespovratna sredstva za inovatore u Srbiji. Ovo lako može podrazumevati još 100 odobrenih grantova za inovatore iz Srbije. Ovo je važno jer doprinosi transformisanju ekonomije u digitalnu ekonomiju zasnovanu na znanju. Ovo su važni faktori za kvalitetna radna mesta i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji, što je opet važno za konkurentnost nacionalne ekonomije i društva“.

„Inovacije, znanje, obrazovanje i umrežavanje naših politika i naše naučne zajednice u evropski istraživački prostor su veoma važni. Nauka danas mora da bude primenjena nauka, ona koja ima direktu primenu kroz komercijalizaciju. Impresionirali su me dosadašnji razvijeni proizvodi. Idemo u nastavak projekta, i nadam se da ćemo imati izvanredne projekte kao i do sada“, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Za 6 godina rada kroz programe NTP Beograd podržano je više od 120 kompanija. Sinergija koju imamo u zajednici NTP Beograd, kroz ulaganja Vlade Republike Srbije, Vlade Švajcarske, a posebno ogromnih ulaganja Evropske unije, učinila je da ovaj inovativni ekosistem ubrzano raste i čini nas ponosnim“, kaže direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković.

Četiri firme predstavile su svoje proizvode koji su finansirani kroz Fond na ovom događaju.

– Beogradski startap Pirate Art pruža pristupačne estetske obloge za proteze;

– Beogradska IT firma Digital Mind razvila je premijum platformu za onlajn izložbe i prodaju umetničkih dela;

– Suncokret iz Hajdukova proizvodi organske, veganske, bezglutenske krekere proizvedene po novoj formuli;

– Zanus, mladi i entuzijastičnim tim inženjera iz Valjeva koji se bavi robotikom i hardverom, razvio je najsavremeniji robotski sistem za emitovanje za autonomne operacije za video produkciju.

Bespovratna sredstva namenjena su preduzećima za razvoj inovativnih proizvoda, usluga ili tehnologija, a predloge inovativnih projekata mogu dostaviti putem portala Fonda do 15. marta 2022 do 15:00 časova. Evropska unija je ranije već finansirala 137 projekata u ovoj oblasti kroz programe podrške Fonda za inovacionu delatnost.

U prilogu mejla nalaze se fotografije sa događaja, a ovde je link ka (nemontiranom) video materijalu koji mozete da preuzmete.

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

TOP 5 Lokacija koje treba obići u Nišu

Vremenska

NARANDŽASTI METEO ALARM: Veoma toplo – biće još toplije

22 km

Početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Hronika

Uhapšeno osam osoba zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja