Нови инвеститори из Аустрије заинтересовани да улажу у Србији

Извор: freepik.com, аутор: slon.pics

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се у Бечу са представницима Аустријско-српског привредног форума и позвао их да дођу и улажу у нашу земљу.

Извор: freepik.com, аутор: slon.pics
Извор: freepik.com, аутор: slon.pics

Селаковић је привреднике упознао са резултатима економске и фискалне консолидације у Србији, као и са инвестиционом климом.

Осврнувши се и на ситуацију током пандемије коронавируса, он је подвукао да су главни задаци током последњих 18 месеци били очување јавног здравља и економије.

Министар је упознао присутне и са бројним мерама помоћи које је Влада донелa како би се у овим тешким тренуцима сачувала српска економија и привреда.

Током 2020. године, Србија је имала раст од минус 0,5 одсто и били смо најбољи у Европи, а током првих 6 месеци ове године бележимо раст од 8 одсто, рекао је Селаковић.

Он је посебно говорио о томе да је Србија обезбедила четири вакцине против коронавируса за своје грађане, напоменувши да је до сада имунизовано 50 одсто пунолетног становништва.

Србија је, како је истакао, показала солидарност и донирала више од 240.000 вакцина комшијама, а позвали смо и грађане БиХ и Северне Македоније да дођу и бесплатно се вакцинишу у Србији.

Говорећи о сарадњи Србије и Аустрије, Селаковић је изразио посебно задовољство податком да је Аустрија други највећи инвеститор у српску економију, да је у последњих 10 година инвестирала више од две и по милујарде евра, као и да у Србији послују 733 аустријске компаније које запошљавају 22.000 људи.

Министар се осврнуо и на разговор са аустријском министарком за дигитализацију и привреду, којем су присуствовали и представници четири аустријске компаније које послују у Србији и рекао да је добио информације о новим компанијама које су спремне да дођу у нашу земљу.

Он је указао на значај тога што је Србија прва у региону увела информатику као обавезни предмет основцима као и на чињеницу да смо ове године имали прву генерацију од 67.000 ученика на малој матури који су прошли кроз систем таквог образовања.

Србија се у бизнис-круговима, како је истакао, доживљава као земља пољопривреде што и јесте, али је сада и ИТ индустрија у Србији веома јака и заузима врло важно место.

Селаковић је обраћање завршио оценом да је сарадња Србије и Аустрије веома добра, да има тенденцију даљег раста, позвавши све присутне да дођу у Београд и Србију.

Извор: Влада Србије

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom