Zbog čega je važno nositi odeću skrojenu od prirodnih materijala

hangers-1850082_640

Svet sve više prepoznaje značaj organskih proizvoda. 

Foto ilustracija, piksabaj
Foto ilustracija, piksabaj

Trudimo se da jedemo zdravu hranu, pijemo čistu vodu i vodimo računa o životnoj sredini. Međutim, malo ljudi pridaje značaj nošenju odeće skrojene od prirodnih materijala, i pored toga što je koža najveći ljudski organ i prva barijera koja nas štiti od spoljašnje sredine.

Kada kupujemo odeću, većina nas se vodi sledećim kriterijumima – dizajn, udobnost, veličina i cena. 

Retko ko razmišlja o tkanini odeće sve dok se uklapa u naš stil, pa ćemo u nastavku teksta govoriti o tome zbog čega je važno nositi odeću skrojenu od prirodnih materijala i kakve zdravstvene benefite prirodne tkanine imaju na naše sveobuhvatno zdravlje.

Od čega se prave prirodni materijali?

Prirodno je uvek u modi.

U svetu tkanina, najpopularniji je pamuk koji je praktično postavio temelje tekstilne industrije. Međutim to nije jedini prirodni materijal, iako je najzastupljeniji na tržištu. 

Prirodni materijali sačinjeni su od vlakana biljnog i životinjskog porekla, a odeća izrađena od istih dostupna je na svakom koraku. U eri ubrzane digitalizacije sve više proizvoda se kupuju putem računara i mobilnih telefona, pa postoji pregršt mesta sa kojeg možete poručivati željeni materijal ili garderobu kao što je Ekstreme internet prodavnica

Postoje tri osnovne kategorije tkanina: prirodna, sintetička i tkanina nastala mešavinom obe. Uopšteno gledano razlika je jasna, ali potrebno je naglasiti da nisu sve prirodne tkanine dobre, kao što nisu sve veštačke tkanine nužno loše. 

Mnogo zavisi i od osetljivosti vaše kože. Navešćemo najpopularnije prirodne tkanine koje se koriste kako u Nišu tako i u Srbiji i objasniti njihovo poreklo kao i njihov značaj za kožu.

Pamuk – hipoalergenska tkanina

Kada spomenemo odeću od prirodnog materijala, prvo što nam padne na pamet je pamuk.

Pamučna tkanina je jedna od najčešće korišćenih tkanina na svetu. Biljnog je porekla i potiču od vlakana koja okružuju seme biljke pamuka, a koja se pojavljuju u okruglom, pufnastom obliku nakon što seme sazri. 

Prirodna svojstva pamučnih vlakana olakšavaju predenje u snažnu nit.

Ono što je posebno karakteristično za pamuk je što leti hladi, a zimi greje pa predstavlja odličnu toplotnu izolaciju koja ne zarobljava vazduh, i ujedno omogućava koži da diše. 

Zbog toga ćete se manje znojiti i osećaćete se prijatnije u svojoj koži, što je jedan od glavnih razloga zbog čega bi odeća za spavanje trebala biti izrađena od kvalitetnih prirodnih materijala. Noćno znojenje može u velikoj meri poremetiti vaš san, stoga ćete biti umorni kada zakoračite u novu svakodnevnicu. 

Osim toga, pamuk je hipoalergen što ga čini idealnim za osobe sa osetljivom kožom jer retko izaziva alergijske reakcije i ne iritira kožu. Zbog toga se pamuk koristi u medicinskim proizvodima poput zavoja i gaze, a takođe predstavlja tkaninu po izboru za dečiju odeću. 

Svila – luksuz na koži

Vrativši se unazad nekoliko milenijuma možemo videti svilu kao značajan faktor u razvoju ne samo kineske kulture već i svih država duž Puta svile. Svila je tkanina sa istorijom dugačkom nekoliko hiljada godina, a zanimljivo je da su Kinezi čuvali tajnu nastanka svile vekovima, pa se smatrala čudesnim materijalom i oličenjem luksuza. 

Svila je bila toliko poželjna da se neretko vrednovala kao zlato i drago kamenje. 

Ovaj prirodni materijal pravi se od tananih vlakana dobijenih iz čaura svilene bube, od kojih se daljom preradom dobija svilena tkanina. 

Postoji nešto u dodiru svile na kožu zbog kojeg se osećate kao na oblaku. Vanvremenska tkanina idealna je za gotovo svaki odevni komad, a sprovedene studije su pokazale da aminokiseline iz svile smanjuju vidljive znake starenja poput bora. 

Dugotrajna upotreba svile drastično poboljšava izgled kože, usporavajući efekte starenja. Zamislite to kao nevidljivu noćnu kremu koja se nanosi na vaše telo svake noći dok spavate. 

Vuna – toplotni izolator

Vuna predstavlja svojevrsni sinonim za udobnost i toplinu, pa se uglavnom koristi za izradu džempera, kapa, ćebadi, jorgana i drugih prekrivača. Tkanina je životinjskog porekla i dobija se šišanjem živih ovaca.

Vuna ujedno greje i hladi jer je odličan toplotni izolator.  

Ova tkanina koja ne gori lako. Zapravo, vunena tkanina će sama ugasiti vatru kada se zapali, zbog čega vatrogasci koriste vunu u uniformi kako bi se zaštitili od plamena. 

Kako vuna ne sakuplja vlagu, neće privlačiti plesan ili bakterije. Ova važna karakteristika čini vunu najboljim materijalom odeće za ljude koji imaju astmu, alergije ili druge disajne probleme.

Koja je razlika između prirodnih i veštačkih materijala?

Kao što smo već govorili u tekstu iznad, prirodni materijali nastaju iz biljnih i životinjskih izvora, zbog čega najbolje prianjaju uz kožu. Sa druge strane, veštačka vlakna poput sintetike, spandeksa i najlona obično nastaju hemijskim procesima. 

Tekstilna industrija je započela stvaranje sintetičkih vlakana kao jeftiniju alternativu prirodnim vlaknima, koje su lakše za masovnu proizvodnju

Na samom kraju možemo zaključiti da prirodna vlakna imaju mnogo više zdravstvenih benefita od veštačkih. Biorazgradiva su, pa je nošenje prirodnih vlakana korak napred ka boljoj i zdravijoj budućnosti naše planete. 

Sihronizacija sa prirodom je prvi korak ka dobrom zdravlju, pozitivnoj energiji i ukupnom blagostanju.

Autor: Sandra Stanojković

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom