Brzi internet u 80.000 seoskih domaćinstava do kraja 2023. godine

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da će, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 18 miliona evra, približno 80.000 domaćinstava u 500 seoskih naselja do kraja 2023. godine dobiti širokopojasnu komunikacionu infrastrukturu za brzi internet.

Ilustraicja, internet, piksabaj
Ilustraicja, internet, piksabaj

Matić je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima između Srbije i EBRD, objasnila da je reč o naseljima za koja nije postojao komercijalni interes operatora za ulaganje u mrežu.

Ona je ukazala na to da analiza koju je sprovelo to ministarstvo pokazuje da u Srbiji postoje takozvane bele zone ili područja koja nemaju odgovarajući pristup širokopojasnoj mreži i za koja ne postoje planovi operatora za njihovu izgradnju u naredne tri godine.

Prema njenim rečima, prepoznato je i da približno 2.800 naselja sa više od 320.000 domaćinstava ima problem sa širokopojasnim pristupom internetu i da su to područja koja su kandidati za podsticaje države.

Realizacija prve faze projekta omogućiće da u digitalno društvo bude uključena gotovo trećina onih koji su do sada imali problem sa fiksnim pristupom internetu, objasnila je ministarka.

Matić je ukazala na podatak da kada se u državi poveća broj korisnika fiksnog širokopojasnog interneta za 10 odsto, BDP države raste za jedan do 1,5 odsto.

Ugovor o zajmu EBRD predviđa period raspoloživosti sredstava tri godine od datuma potpisivanja ugovora, odnosno do kraja 2023. godine, što je i rok za završetak projekta.

Sredstva će se isplaćivati u tranšama čiji je minimalni iznos 100.000 evra, a period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući i grejs-period od tri godine.

Prva rata se plaća 22. decembra 2023. godine, a poslednja 22. juna 2035. godine.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu