За пројекте у градовима и општинама 460 милиона динара

Министарка државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Марија Обрадовић саопштила је данас да је министарство на чијем је челу објавило одлуку о расподели финансијских средстава из Буџетског фонда за локалне самоуправе за различите пројекте, у износу од 460 милиона динара.

Застава Србије, фото: pixabay.com
Застава Србије, фото: pixabay.com

Обрадовић је у изјави за агенцију Танјуг прецизирала да је Министарство издвојило средства за различите инфраструктурне пројекте, при чему је део новца намењен и за модернизацију градских и општинских управа и увођење различитих софтвера и електронских сервиса неопходних за њихово унапређење.

Такође, како је објаснила, средства су намењена и за организовање спортских, културних и туристичких манифестација, као и за отклањање последица елементарних и других непогода.

Министарка је указала на то да је ове године број пријава локалних самоуправа пет пута већи него што предвиђа Фонд, тако да је за доделу средстава стигло 225 пријава, чија је укупна вредност 2,2 милијарде динара.

Ове године додељене су награде за најбоље градове и општине у 2020. години у четири категорије у којима су, како је истакла, оцењене праксе у пословању и вођењу локалних самоуправа.

Према њеним речима, у категорији ефикасност и делотворност награђена је Општина Кнић, а за транспарентност и учешће у јавности у раду локалне самоуправе награда је припала Општини Велико Градиште.

Такође, како је додала, Град Крагујевац добио је награду у категорији одговорност и владавина права, а Крушевац у категорији равноправност и антидискриминација, уз напомену да ће награђене општине и градови добити по 2,3 милиона динара.

Обрадовић је нагласила да ће бити контролисан утрошак средстава додељених локалним самоуправама, при чему ће од њих бити захтевано да врате новац ако он не буде искоришћен наменски и у предвиђеном временском року, као и да ће се на терену проверавати фазе реализације тих пројеката.

Суштина је да новац буде утрошен за боље функционисање општина и градова у сарадњи и у односу према грађанима и привреди, чији сервис морају да буду, подвукла је министарка.

Извор: Танјуг, Влада

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: