Za projekte u gradovima i opštinama 460 miliona dinara

zastava srbije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović saopštila je danas da je ministarstvo na čijem je čelu objavilo odluku o raspodeli finansijskih sredstava iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave za različite projekte, u iznosu od 460 miliona dinara.

Zastava Srbije, foto: pixabay.com
Zastava Srbije, foto: pixabay.com

Obradović je u izjavi za agenciju Tanjug precizirala da je Ministarstvo izdvojilo sredstva za različite infrastrukturne projekte, pri čemu je deo novca namenjen i za modernizaciju gradskih i opštinskih uprava i uvođenje različitih softvera i elektronskih servisa neophodnih za njihovo unapređenje.

Takođe, kako je objasnila, sredstva su namenjena i za organizovanje sportskih, kulturnih i turističkih manifestacija, kao i za otklanjanje posledica elementarnih i drugih nepogoda.

Ministarka je ukazala na to da je ove godine broj prijava lokalnih samouprava pet puta veći nego što predviđa Fond, tako da je za dodelu sredstava stiglo 225 prijava, čija je ukupna vrednost 2,2 milijarde dinara.

Ove godine dodeljene su nagrade za najbolje gradove i opštine u 2020. godini u četiri kategorije u kojima su, kako je istakla, ocenjene prakse u poslovanju i vođenju lokalnih samouprava.

Prema njenim rečima, u kategoriji efikasnost i delotvornost nagrađena je Opština Knić, a za transparentnost i učešće u javnosti u radu lokalne samouprave nagrada je pripala Opštini Veliko Gradište.

Takođe, kako je dodala, Grad Kragujevac dobio je nagradu u kategoriji odgovornost i vladavina prava, a Kruševac u kategoriji ravnopravnost i antidiskriminacija, uz napomenu da će nagrađene opštine i gradovi dobiti po 2,3 miliona dinara.

Obradović je naglasila da će biti kontrolisan utrošak sredstava dodeljenih lokalnim samoupravama, pri čemu će od njih biti zahtevano da vrate novac ako on ne bude iskorišćen namenski i u predviđenom vremenskom roku, kao i da će se na terenu proveravati faze realizacije tih projekata.

Suština je da novac bude utrošen za bolje funkcionisanje opština i gradova u saradnji i u odnosu prema građanima i privredi, čiji servis moraju da budu, podvukla je ministarka.

Izvor: Tanjug, Vlada

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom