Objavljen tender za izgradnju gasovoda Niš–Dimitrovgrad

zorana mihajlovic

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je danas objavljen tender za izbor izvođača radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske, od Niša do Dimitrovgrada, a radovi bi trebalo da počnu na leto i budu završeni za dve godine.

Zorana Mihajlović, foto: Niške novine
Zorana Mihajlović, foto: Niške novine

Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug rekla da do kraja maja treba da bude izabran najpovoljniji izvođač koji će graditi gasovod u dužini od 109 kilometara od Niša do bugarske granice, uz napomenu da ukupna procenjena investiciona vrednost projekta iznosi 85,5 miliona evra.

Prema njenim rečima, podrška EU prema finansijskom sporazumu potpisanom decembra 2018. godine između Vlade Srbije i Evropske komisije za IPA 2017 predviđa 49,6 miliona evra bespovratne pomoći za finansiranje ovog projekta.

Nacionalno sufinansiranje u IPA sistemu se obezbeđuje kroz kredit Evropske investicione banke u iznosu od 25 miliona evra, dok preostala sredstva obezbeđuje Republika Srbija i JP „Srbijagas“.

Gasna interkonekcija sa Bugarskom veoma je važna za našu zemlju. Verujem da ćemo, dok prođemo sve procedure prijavljivanja i izbora, imati najpovoljnijeg izvođača radova do kraja maja, a u toku leta možemo očekivati i početak radova, navela je Mihajlović.

Ona je naglasila da je značajan gasovod od Niša do Sofije, s obzirom na to da će Bugarska od granice do Sofije graditi deo od 67 kilometara, čija je vrednost približno 75 miliona evra, i dodala da je Bugarska već završila kompletnu tendersku proceduru i za taj deo gasovoda se javilo više od 10 izvođača.

Potpredsednica Vlade je izrazila uverenje da će Srbija i Bugarska otprilike u isto vreme završiti gasovod na svojoj teritoriji, za oko dve godine od početka radova, i naglasila da gasna interkonekcija Srbiji omogućava diverzifikaciju snabdevača gasa, jer ćemo dobiti još jedan pravac za dotok gasa.

Ona je naglasila da to za Srbiju znači da će u budućnosti biti gasno stabilna zemlja, što je naročito važno sada kada krećemo u energetsku tranziciju, koja će podrazumevati izabacivanje prljavih tehnologija i izvora energije.

Gas će za Srbiju biti izuzetno važan energent, navela je ona i dodala da će se u Srbiji graditi i gasne elektrane i da su našoj zemlji zato potrebni različiti dobavljači gasa i gasna stabilnost.

Istovremeno, Mihajlović je prenela da je želja resornog ministarstva da budući zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava.

Industrija i privreda nisu sporni, oni će se i te kako baviti energetskom efikasnošću i obnovljinvim izvorima, ali domaćinstva sa jedne strane nisu obučena, a sa druge nisu imala alate i uslove da mogu da se bave energetskom efikasnošću, objasnila je ona.

U skladu sa tim, Mihajlović je najavila tokom ove godine promene koje će to omogućiti, najavivši da će uprava za energetsku efikasnost biti formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od približno 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava.

Mi već imamo Fond energetske efikasnosti unutar Ministarsva i sav taj novac će biti prebačen na upravu. Ne samo novac iz budžeta, već od raznih međunarodnih organizacija i naših partnera, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, novca će biti dovoljno i već se prave modeli kako da se iskoristi.

Ukoliko neko hoće da promeni stolariju na stanu od 60 kvadrata, za šta je potrebno približno 1.500 evra, 25 odsto bi bespovratno finansirala uprava za energetsku efikasnost, 25 odsto bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 odsto od samog domaćinstva, predočila je Mihajlović.

To je, kako je ukazala, jedan od modela koji bi mogao da pomogne da ljudi počnu da izoluju svoje zgrade i stanove ili da menjaju stolariju.

Ona je najavila da će država napraviti posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.

Takođe, resorno ministarstvo daje mogućnost da stambena zajednica, odnosno cela zgrada, zaključi ugovor i sa upravom i sa jedinicama lokalne samouprave kako bi se uradila izolacija zgrade, pri čemu bi uprava učestvovala u finansiranju tog projekta.

Potpredsednica Vlade je najavila da će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije, ako se odluče da instaliraju solarne panele, bez obzira na to da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju.

Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do 10 godina, objasnila je Mihajlović, dodavši da svake godine pada cena panela.

Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo 10 odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana, istakla je ona, objasnivši da će to biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije bi predloge Vlada trebalo da usvoji već ove sedmice.

Prema njenim rečima, ako neko želi da instalira panele, prvo mora projektantska kuća da uradi projekat, zatim se trebaju dobiti lokacijski uslovi i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

Morate dobiti uslove od Distribucije, šta postavljate i šta radite. To je prva stvar, a zatim distributivni sistem određuje tačno mesto gde se meri ta električna energija. Nakon toga se instaliraju paneli i priključuju na instalaciju koju već imate u vašem domaćinstvu, navela je Mihajlović.

Autor: Tanjug, preuzeto: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji