Драматично упозорење из КЦ Ниш: „Бројеви не падају, долазе нам целе породице, све је ескалирало“

Клинички центар Ниш се убрзано пуни и не може се рећи да ли смо на крају трећег или почетку четвртог таласа, али се може рећи да имамо велики проблем, каже за РТС проф. др Радмило Јанковић, заменик директора КЦ Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију. Наводи да се дешавало да по два-три члана из једне породице премину.

Клинички центар Ниш, фото: М.М.
Клинички центар Ниш, фото: М.М.

Ниш је, после Београда, град са највише инфицираних коронавирусом. У том граду у суботу је забележен највећи број новозаражених од почетка епидемије. Било је журки, реаговале су све службе, али су „резултати“ видљиви. Радмило Јанковић наводи да као клиничар може да каже да не зна да ли смо на крају трећег или почетку четвртог таласа, али може да каже да имамо озбиљан проблем.

„Бројеви не падају, долазе нам целе породице и то је све ескалирало и иде незаустављиво ка компликацији. Имамо готово 50 одсто више пацијената у КЦ Ниш него претходне недеље. Убрзано пунимо капацитете, Инфективна више нема места. И јако велики број тешких пацијената који се прелива из Врања и Сурдулице које готово више да немају места ка Крушевцу и Нишу“, казао је Јанковић.

Јуче у Нишу више од 200 новозаражених, што је, напомиње, апсолутно неприхватљиво.

„Око Нишке тврђаве су познате кафане, ми морамо наредне две до три недеље да заборавимо на кафане да бисмо све те сретне тренутке поново доживели. Ако овако наставимо, неће бити добро“, казао је Јанковић.

Додаје да смо „нажалост, показали да смо својеглави“.

„Могуће је заразити се после прве дозе вакцине и код оних типова вакцина где се имунитет спорије ствара, као код ‘Синофармове’. Нешто брже иде код других вакцина. Једини магични кључ је масовна вакцинација, много масовнија него што је ова, и придржавање мера. Не могу битку добити лекари и модерни лекови, само вакцинација и много, много боље поштовање мера“, истиче Јанковић.

Наводи да није члан Кризног штаба и да се тамо налазе и лекари и политичари.

„Мислим да је апсолутно неприхватљиво да направимо друштвени амбијент у пандемији, да се договоримо да сваког дана умре 20 до 30 особа. Не постоји алтернатива и економски модалитет, а камоли да се натежемо да ли ће бити сат дуже или краће. Ово преко викенда није довољно, имамо озбиљан проблем, смањићемо и број вакцинисаних са оволиким бројем заражених, опет ћемо напунити болнице. Апелујем на друштвену емпатију“, навео је Јанковић.

Према његовим речима, ово што се дешава је апсолутно недопустиво.

„Подједнако је недопустиво и понашање у Патријаршији и на Дунавском кеју. Дешавало се да по два-три члана из исте куће премину. Мислим да је ово превршило сваку меру и да се морамо уозбиљити“, закључио је Јанковић.

Извор: РТС, преузето: Б92/локал

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: