Dramatično upozorenje iz KC Niš: „Brojevi ne padaju, dolaze nam cele porodice, sve je eskaliralo“

Klinički centar Niš se ubrzano puni i ne može se reći da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali se može reći da imamo veliki problem, kaže za RTS prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju. Navodi da se dešavalo da po dva-tri člana iz jedne porodice preminu.

Klinički centar Niš, foto: M.M.
Klinički centar Niš, foto: M.M.

Niš je, posle Beograda, grad sa najviše inficiranih koronavirusom. U tom gradu u subotu je zabeležen najveći broj novozaraženih od početka epidemije. Bilo je žurki, reagovale su sve službe, ali su „rezultati“ vidljivi. Radmilo Janković navodi da kao kliničar može da kaže da ne zna da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali može da kaže da imamo ozbiljan problem.

„Brojevi ne padaju, dolaze nam cele porodice i to je sve eskaliralo i ide nezaustavljivo ka komplikaciji. Imamo gotovo 50 odsto više pacijenata u KC Niš nego prethodne nedelje. Ubrzano punimo kapacitete, Infektivna više nema mesta. I jako veliki broj teških pacijenata koji se preliva iz Vranja i Surdulice koje gotovo više da nemaju mesta ka Kruševcu i Nišu“, kazao je Janković.

Juče u Nišu više od 200 novozaraženih, što je, napominje, apsolutno neprihvatljivo.

„Oko Niške tvrđave su poznate kafane, mi moramo naredne dve do tri nedelje da zaboravimo na kafane da bismo sve te sretne trenutke ponovo doživeli. Ako ovako nastavimo, neće biti dobro“, kazao je Janković.

Dodaje da smo „nažalost, pokazali da smo svojeglavi“.

„Moguće je zaraziti se posle prve doze vakcine i kod onih tipova vakcina gde se imunitet sporije stvara, kao kod ‘Sinofarmove’. Nešto brže ide kod drugih vakcina. Jedini magični ključ je masovna vakcinacija, mnogo masovnija nego što je ova, i pridržavanje mera. Ne mogu bitku dobiti lekari i moderni lekovi, samo vakcinacija i mnogo, mnogo bolje poštovanje mera“, ističe Janković.

Navodi da nije član Kriznog štaba i da se tamo nalaze i lekari i političari.

„Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da napravimo društveni ambijent u pandemiji, da se dogovorimo da svakog dana umre 20 do 30 osoba. Ne postoji alternativa i ekonomski modalitet, a kamoli da se natežemo da li će biti sat duže ili kraće. Ovo preko vikenda nije dovoljno, imamo ozbiljan problem, smanjićemo i broj vakcinisanih sa ovolikim brojem zaraženih, opet ćemo napuniti bolnice. Apelujem na društvenu empatiju“, naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, ovo što se dešava je apsolutno nedopustivo.

„Podjednako je nedopustivo i ponašanje u Patrijaršiji i na Dunavskom keju. Dešavalo se da po dva-tri člana iz iste kuće preminu. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru i da se moramo uozbiljiti“, zaključio je Janković.

Izvor: RTS, preuzeto: B92/lokal

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Evo šta je ustvari to

ŠTA JE ŠUŠTAVAC KOJI JE POKOSIO KRAVE NA STROJ PLANINI

Neophodna vakcinacija

Ozbiljna kriza na Staroj planini: Od šuštavca uginulo šest krava, apel za hitnu vakcinaciju stoke

Hronika

Neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena (FOTO)

Korona

Nesigurna epidemiološka situacija u južnobačkom okrugu: Prisustvo omikron podsoja „Eris“