Подршка младим талентима – ,,Нека боља будућност“

Народна посланица Јелена Жарић Ковачевић отвара конференцију „Нека боља будућност“.

Народна посланица из Ниша Јелена Жарић Ковачевић, отвориће овогодишњу конференцију „Нека боља будућност“, чији је циљ подршка младим талентима.

Подсећамо, Жарић Ковачевић је и сама кроз свој рад доста помагала младим људима и ученицима. Недавно је у сарадњи са Амбасадом УАЕ покренула пројекат чији је резултат био реновирана ОШ „Надежда Петровић“ у селу Островица крај Ниша.

Иначе, Петру Спасојевић, Мариа Цекића, Марјана Здравковића и Ану Митић повезује једна ствар, а то је таленат. Ови млади и талентовани људи овогодишњи су говорници на конференцији „Нека боља будућност“, која се одржава у петак 30. октобра у 10.30х на платформама организације „Нађи Раула“.

Петра Спасојевић је као превремено рођена беба у првих 72 сата живота изгубила вид. Уследиле су бројне операције које су јој омогућиле да не живи у мраку, па може да препознаје светлости таму, али нажалост не може да несметано функционише без помоћи других.  Петра клавир свира тек нешто више од пет и по година, иза себе има много награда на домаћим и међународним такмичењима. Петра је родом из Куршумлије, али због школовања тренутно живи са породицом у Новом Саду, где похађа Музичку школу „Исидор Бајић“. Своју прву композицију написала је са 11 година, а данас има преко 100 својих композиција. Недавно је била гошћа на концерту Немање Радуловића.

Са друге стране, Марио Цекић, недавно је завршио Филозофски факултет у Нишу и то на департману за социологију. Добитник је Светосавске награде, најпрестижнијег признања уобласти науке и образовања. Марио је као студент за само годину дана објавио пет научних радова. Један од тих радова је прихваћен и за излагање на симпозијуму Туниско –Медитарнских асоцијација. Дуги низ година је активан у невладиним организацијама. Заједно са Петром и Мариом на конференцији се очекује да говори и Ива Милетић из Куршумлије, девојка многобројних успеха и невероватне свестраности, због којих је са непунихседамнаест година члан и део многих организација, али и оснивач једне своје „Еxито теам“, која је у ствари волонтерски тим младих људи, који за циљ има промоцију културе и уметности у Куршумлији. Заједно са својим друговима, Ива је реновирала учионицу у својој школи и то у оквирупројекта „Шта нам тешко“. Носилац је бројних сертификата, а са поносом истиче повељу општине Куршумлија, коју је добила за исказану хуманост и ангажовање у свим хуманитарнимакцијама. Бави се плесом. За седам година бављења плесом добила је шест златних медаља ипехара и преко 20 диплома. Финалиста је „ФЛЕX“ програма. Међу говорницима очекује се добро познато лице у Нишу, а то је Марјан Здравковић. Марјан је један од оснивача ансамбла „Мозаик“. Прави је чувар културе и традиције, а посебно се уњеговој биографији истиче рад у оквиру групе „Другачији заједно“. Добитник је бројних признања, укључујући и награду Нишавског управног округа, коју му је уручила тадашња начелница, а садашња Градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Најмлађа говорница је Ана Митић, ученица седмог разреда Гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу. Власница је преко 70 награда и медаља, освојених на такмичењима из математуке,информатуке, физике… У школу је пошла годину дана раније, тако да се на свим такмичењима такмичила са децом која су годину дана старија од ње. Од другог до шестог разреда, Ана похађа наставу по посебном програму за даровиту децу ИОП3. Са само шест година постајечлан подмлатка Друштва математичара Србије. Ана похађа и пети разред ниже Музичке школе. У слободно време бави се одбојком, израдом оригами честитки и предмета, а у зависности од инспирације Ана и слика и пише поезију.

Како сами организатори кажу, ови млади хероји представиће своја достигнућа јавности, али ће и указати на проблеме са којима се суочавају. Поред набројаних, своје уводно предавање имаће и проф. др Вера Игњатовић, Нишлијка која већ више од 40 година живи и ради у Мелбурну. Као што смо рекли, конференцију ће отворити Народна посланица из Ниша Јелена Жарић Ковачевић, а у склопу свечаног отварања конференције наступиће и дечији хор „Чаролија“, којим диригује Гога Стаменковић.

Конференција „Нека боља будућност“, одржава се у петак, 30. октобра 2020. године од 10.30 х наплатформама организације „Нађи Раула“, конференцији се може идректно приступити кликом на линк.

За присуство конференцији није потребна пријава, а организатори позивају све заинтересоване да дођу и подрже неку бољу будућност Србије.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: