За програм „Моја прва плата“ до сада се пријавило 108 фирми

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се за програм „Моја прва плата“ до сада пријавило 108 компанија, уз подсећање на то да пријава за овај програм траје до 25. септембра.

Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк
Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк

Брнабић је, гостујући на Телевизији „Пинк“, истакла да ће то омогућити да 10.000 младих стекне искуство и почне да ради, изразивши захвалност компанијама које желе да учествују у овом програму, у који држава улаже две милијарде динара.

Она је подсетила на то да ће се млади пријављивати од 1. до 15. октобра, и додала да је Влада, кроз пројекат „Једна милијарда евра у здравству“, издвојила 53 милиона евра за КЦ Ниш, који је уједно први клинички центар икада завршен у Србији.

За реконструкцију старе и изгрдњу нове зграде Клиничког центра Србије, како је напоменула, опредељено је 69 милиона евра, док се за Клинички центар Крагујевац расписује тендер, а предвиђена вредност радова је 30 милиона евра.

Према њеним речима, у септембру се очекује потписивање уговора о изградњи Клиничког центра Војводине, рекла је председница Владе и додала да је за опрему за Клиничко-болнички центар „Драгиша Мишовић“ издвојено 14 милиона евра, а за завршетак КЦБ Земун шест милиона евра.

Брнабић је нагласила да је само за обнову и опремање болнице у Тиршовој опредељено осам милиона евра, и то за радове око два милиона, а за опрему око шест милиона евра.

Такође, како је додала, приводе се крају припреме за изградњу „Тиршове два“, за шта је предвиђено 75 милиона евра, као и радови на Ургентном центру у вредности од 1,7 милиона евра.

Према њеним речима, кренуло се и у обнову Клинике за инфективне и тропске болести, за шта је издвојено пет милиона евра, док је за изградњу новог института за кардиоваскуларне болести „Дедиња два“ предвиђено 40 милиона евра.

Када је у питању секундарна здравствена заштита, како је додала, опредељено је 200 милиона за реконструкцију и изградњу општих болница по Србији, завршена је обнова болнице у Лесковцу, у Лозници прва фаза, као и у Краљеву, док је у току прва фаза у Горњем Милановцу.

У току је и обнова општих болница у Прокупљу, Лозници – друга фаза, Смедеревска Паланка и Врбас, Краљево и Аранђеловац – друга фаза, а спремни су за набавку Врање, Пирот, Кикинда, Суботица, Сурдулица, објаснила је она.

Брнабић је истакла да је, када је реч о примарној здравственој заштити, обновљено 77 објеката домова здравља и амбуланти у 53 града и општине у земљи.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: