Ekonomija

Za program „Moja prva plata“ do sada se prijavilo 108 firmi

ana brnabic

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se za program „Moja prva plata“ do sada prijavilo 108 kompanija, uz podsećanje na to da prijava za ovaj program traje do 25. septembra.

Ana Brnabić, foto: TV Pink
Ana Brnabić, foto: TV Pink

Brnabić je, gostujući na Televiziji „Pink“, istakla da će to omogućiti da 10.000 mladih stekne iskustvo i počne da radi, izrazivši zahvalnost kompanijama koje žele da učestvuju u ovom programu, u koji država ulaže dve milijarde dinara.

Ona je podsetila na to da će se mladi prijavljivati od 1. do 15. oktobra, i dodala da je Vlada, kroz projekat „Jedna milijarda evra u zdravstvu“, izdvojila 53 miliona evra za KC Niš, koji je ujedno prvi klinički centar ikada završen u Srbiji.

Za rekonstrukciju stare i izgrdnju nove zgrade Kliničkog centra Srbije, kako je napomenula, opredeljeno je 69 miliona evra, dok se za Klinički centar Kragujevac raspisuje tender, a predviđena vrednost radova je 30 miliona evra.

Prema njenim rečima, u septembru se očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji Kliničkog centra Vojvodine, rekla je predsednica Vlade i dodala da je za opremu za Kliničko-bolnički centar „Dragiša Mišović“ izdvojeno 14 miliona evra, a za završetak KCB Zemun šest miliona evra.

Brnabić je naglasila da je samo za obnovu i opremanje bolnice u Tiršovoj opredeljeno osam miliona evra, i to za radove oko dva miliona, a za opremu oko šest miliona evra.

Takođe, kako je dodala, privode se kraju pripreme za izgradnju „Tiršove dva“, za šta je predviđeno 75 miliona evra, kao i radovi na Urgentnom centru u vrednosti od 1,7 miliona evra.

Prema njenim rečima, krenulo se i u obnovu Klinike za infektivne i tropske bolesti, za šta je izdvojeno pet miliona evra, dok je za izgradnju novog instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinja dva“ predviđeno 40 miliona evra.

Kada je u pitanju sekundarna zdravstvena zaštita, kako je dodala, opredeljeno je 200 miliona za rekonstrukciju i izgradnju opštih bolnica po Srbiji, završena je obnova bolnice u Leskovcu, u Loznici prva faza, kao i u Kraljevu, dok je u toku prva faza u Gornjem Milanovcu.

U toku je i obnova opštih bolnica u Prokuplju, Loznici – druga faza, Smederevska Palanka i Vrbas, Kraljevo i Aranđelovac – druga faza, a spremni su za nabavku Vranje, Pirot, Kikinda, Subotica, Surdulica, objasnila je ona.

Brnabić je istakla da je, kada je reč o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obnovljeno 77 objekata domova zdravlja i ambulanti u 53 grada i opštine u zemlji.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji