Нишки шахт из ког вреба „смрт“ (Видео)

Пропали шахт у центру Ниша месецима је опасност за пролазнике на Маргеру. У том делу града неколико отвора је у врло лошем стању, а један је на фреквентном потезу и за пешаке и за аутомобиле који се ту паркирају. Колико опасан одваљени поклопац може бити, показала је Нишка урбана герила и решила да у ризичне шахтове усели „смрт“!

Фото: MRCN
Фото: MRCN

„Овако мали проблем може да буде велики, јер неко заиста може да упадне у шахт и повреди се. То се једној жени десило пре неки дан у суседној улици. Бојим се да овај град чека да се нешто деси, па да тек онда реагује. Никако да се опамете, да буду проактивни, превентивни и да реше док не буде касно. Или ће неко да настрада, или ће град да плаћа огромне пенале. Вероватно се сада баве неким важнијим стварима, можда су избори битнији од људског живота“, прича Герилац 1 и додаје да је шахт у оваквом стању још од пре Нове године и да су они у неколико наврата обележавали рупу разним приручним средствима, али да то није дало резултате и да нико из надлежних институција још није предузео ништа.

Интересантно је и то што ни сами грађани не реагују на проблеме које уоче испред својих кућа, примећују герилци.

„Ја се грађанима дивим из два разлога – пасивни су и ово их никако не дотиче, иако и сами могу да укажу на овај проблем, али и због способности да се навикну на њих. Они једноставно заобилазе ту шахту, прескачу преко ње, све ће да ураде да не би упали. Бојим се да ће овде настрадати неко ко није из овог краја, али то можда буде и неки туриста који посети наш град“, закључује Герилац 1 и додаје да је у држави која добро функционише лако решити не само баналне него и оне веће проблеме.

„Да је ово нормалан град и нормална земља, постојала би јасна процедура и институције – пријавите проблем, дође надлежна служба и реши га. Када то не постоји, а наши грађани остају пасивни, онда герилци дођу, засучу рукаве и решавају. Кључна је ствар за грађане да схвате да нико неће доћи и решити им проблеме, некада морају сами. Ево, овде има много зграда, комшије могу да се сакупе и ово реше за час“, објашњава Герилац 1 и истичући да такво решење никако не би требало да се подразумева, али да је и то боље од занемаривања.

Герилци кажу да их неко време није било, али да их стање у граду просто тера да буду на улици. Тако су недавно баш на Маргеру фарбали бетонске кугле.

„Наш град не мора да буде сив, унели смо мало боје, шаренила, и показали да само мало активности може потпуно да промени слику града, или барем дела града. Поред тога, у претходном периоду указали смо на то да је Ниш један од највећих градова у Србији, а био је најјадније окићен за новогодишње и божићне празнике. Ми смо одлучили да га украсимо, и једну јелку у центру окитили смо ђубретом које су наши суграђани сложно бацали по улицама. Ми смо то све сакупили, ставили на јелку и показали да грађани на тај начин доприносе да град постане окићенији. Недавно смо сушили месо на нашем ’супер здравом и добром ваздуху’, где смо указали на аеро-загађење, јер је Ниш један од најзагађенијих градова на свету, посебно зими. На тај начин смо желели да подигнемо свест о последицама које такав ваздух може да изазове“, рекао нам је Герилац 2.

Грађани морају да буду активнији, поручује он, да увиде своју моћ и да схвате да, уколико они не укажу на то што им смета, други им неће решавати проблеме.

„У ствари, вероватно сада хоће, јер је предизборна кампања, и баш то треба да искористе и укажу на све што им смета. Свако може да буде герилац, потребно је само мало креативности, жеље за активизмом и добра организација“, закључује Герилац 2.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: