Нишлијка остварила до сада незабележен успех у Америци

Драгана Цветковић Илић је професорка из Ниша која је изабрана за члана борда најзначајнијег светског математичког удружења за линеарну алгебру.

Фото: Герд Алтман, илустрација, математика
Фото: Герд Алтман, илустрација, математика

Наиме, то је највеће признање које је постигао неки математичар из Србије у овој области.

Драгана је била најбољи млађи математичар од 40 година и прва добитница награде УНЕСКО за жене у науци. Чланица је Друштва за линеарну алгебру са седиштем у Америци више од 10 година.

ШТА ЈЕ ЛИНЕАРНА АЛГЕБРА

Линеарна алгебра је математичка дисциплина која се бави векторима и матрицама и уопште векторским простором и линеарним трансформацијама. То је студија линија, равни и њиховихог пресецања која користе алгебру. Линеарна алгебра додељује векторе координантним тачака у простору, тако да операције на векторима дефинишу операције на тачкама у простору.

Студије линеарне алгебре су иницијално настале из изучавања детерминанти, које су коришћене за решавање система линеарних једначина. Детерминанте је користио Лајбниц 1693. године, и накнадно је Габријел Крамер извео Крамерово правило за решавање линеарних система 1750. Касније је Гаус даље развио теорију решавања линеарних система користећи Гаусову елиминацију, која је иницијално била наведена као напредак у геодезији.

Прочитајте и ово:

Оставите коментар:

Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Из ове категорије:

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Најновије на порталу

ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

КО СУ ПОЗНАТЕ НИШЛИЈЕ?

VAŠ PORODIČNI STOMATOLOG

Dr. Marija Jovanović

Niš, Prvomajska 50

018/513-964

063/7 397 379