Bravo Dragana

Nišlijka ostvarila do sada nezabeležen uspeh u Americi

Dragana Cvetković Ilić je profesorka iz Niša koja je izabrana za člana borda najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru.

Foto: Gerd Altman, ilustracija, matematika
Foto: Gerd Altman, ilustracija, matematika

Naime, to je najveće priznanje koje je postigao neki matematičar iz Srbije u ovoj oblasti.

Dragana je bila najbolji mlađi matematičar od 40 godina i prva dobitnica nagrade UNESKO za žene u nauci. Članica je Društva za linearnu algebru sa sedištem u Americi više od 10 godina.

ŠTA JE LINEARNA ALGEBRA

Linearna algebra je matematička disciplina koja se bavi vektorima i matricama i uopšte vektorskim prostorom i linearnim transformacijama. To je studija linija, ravni i njihovihog presecanja koja koriste algebru. Linearna algebra dodeljuje vektore koordinantnim tačaka u prostoru, tako da operacije na vektorima definišu operacije na tačkama u prostoru.

Studije linearne algebre su inicijalno nastale iz izučavanja determinanti, koje su korišćene za rešavanje sistema linearnih jednačina. Determinante je koristio Lajbnic 1693. godine, i naknadno je Gabrijel Kramer izveo Kramerovo pravilo za rešavanje linearnih sistema 1750. Kasnije je Gaus dalje razvio teoriju rešavanja linearnih sistema koristeći Gausovu eliminaciju, koja je inicijalno bila navedena kao napredak u geodeziji.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama

Nova godina

Spektakularni novogodišnji doček u Nišu: Viki i Boban Zdravković

Dobra vest

Potpisan sporazum o finansiranju radova za završetak crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu