Malo pojašnjenja

Šta je zapravo Korona virus i šta napada

Ilustracija, Korona, foto: Pixabay.com
Ilustracija, Korona, foto: Pixabay.com

Korona virus pripada grupi virusa koji uzrokuju bolest u rasponu od blage prehlade (koje su najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Prvi put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljenja  kod sisara i ptica. Postoje korona virusi koji uzrokuju oboljenje samo kod životinja. Infekcije korona virusima su česte u ljudskoj populaciji. Procenjuje se da virusi iz ove grupe prouzrokuju oko polovine svih respiratornih infekcija kod čoveka.

Novi korona virus (nCoV) pripada istoj podgrupi virusa kao i već poznati korona virusi (MERS-CoV, SARS-CoV). Prema dostupnim informacijama potvrđen je interhumani prenos virusa.

Novi virus izaziva slabe do umerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liči na običnu prehladu. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis. U pojedinim slučajevima dovodi do otkazivanja rada pluća ili bubrega, pa čak je moguć i smrtni ishod.

Poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR Kine su izvestile Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan. Kao uzročnik oboljenja identifikovan je novi korona virus (2019-nCoV) 7. januara 2020. godine. Prvi slučajevi se povezuju sa ribljom pijacom, gde se inače prodaju životinje i živina.

Na dan 31.1.2020. godine u Kini je registrovano više od 9700 obolelih i 213 umrlih lica.

Ostatak teksta na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji

I Nišavski...

Suzbijanje larvi komaraca u sedamnaest okruga